Síce v názve je, že je to chlieb, ale podľa mňa je to skôr koláč...božský chuťovo a aj výzorovo. Najprv som sa bála, že to bude ťažké ale nakoniec som zistila, že ten recept je úžasne jednoduchý takže odporúčam aj začiatočníkom:-)
Tudom hogy a cím kenyérrol ír de szerintem ez inkáb kalacs...isteni finom és szép kalács. Eloszor Annánál láttam, de mivel nála recept nem volt így tovább jutottam Edithez.
Elég nehéznek nézett ki a dolog de végul annál egyszerubb lett:-) Nagyon élveztem készíteni és a csemetéim enni:-)))
Tudom hogy a cím kenyérrol ír de szerintem ez inkáb kalacs...isteni finom és szép kalács. Eloszor Annánál láttam, de mivel nála recept nem volt így tovább jutottam Edithez.
Elég nehéznek nézett ki a dolog de végul annál egyszerubb lett:-) Nagyon élveztem készíteni és a csemetéim enni:-)))
Potrebné suroviny:
70 dkg múky
250 ml mlieka
125 ml olej
2 vajíčka
4 dkg droždie
1 kl cukor
2 kl soľ
Ďalej:
70-80 g roztopeného masla
1 žĺtok
30 ml mlieka
ľanové semienka(alebo akékoľvek iné...podľa chuti)
Zo surovín si spravíme hustejšie kysnuté cesto. Keď nám cesto zdvojnásobilo svoj objem pustíme sa do tej príjemnejšej časti práce:-)
Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu časť na 5 ďalších a druhú na 6 ďalších častí.
Z prvej polky som vyvaľkala päť 22cm placiek. Prvú som položila na spodok tortovej formy(na ktorí som predtým dala papier na pečenie). Takže prvé cesto si natrieme rozpusteným maslom a naň uložíme ďalšiu placku. Takto pokračujeme kým neminieme všetkých päť. Poslednú placku si natiahneme ešte aj na boky ako to vidno aj na obrázku...
Stred cesta si narežeme...
a lupene - lúče vykrútime smerom von...
z menších kúskov si vyvaľkáme cca 14cm placky...tiež päť kusov a postupujeme rovnako ako pri veľkých plackách...
vložíme ho do vzniknutého otvoru a tiež si ho narežeme a vykrútime...
Zo zostávajúcej šiestej časti si spravíme bochníček ktorí vložíme do otvoru...
celý chlieb natrieme žĺtkom ktoré sme si rozmiešali s mliekom a posypeme semiačkami...
rúru si vyhrejeme na 200 stupňov...takto pečieme prvých 10 minút, potom si teplotu stiahneme na 170stupňov a za cca hodinku upečieme do chrumkava. Dobrú chuť:-D
Hú de jól néz ki :)
OdpovedaťOdstrániťVyzerá to úžasne, určite niekedy vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániť